Τρίτη, Σεπτεμβρίου 9

Θολά τα νερά....!!!

Έχει πολύ ενδιαφέρον - πιστέψτε με -  μία επίσκεψη στις ιστοσελίδες άλλων ΕΠΣ ανά την Ελλάδα.
Αρκετές, μεγάλες και μικρές οι διαφορά φιλοσοφίας και πρακτικών....
Το κομμάτι που συναντούνται πολλές διαφορές, είναι αυτό της οικονομικής διαχείρισης των αγώνων, με την ύπαρξη πλέον νέων νομοθετημάτων που με τη σειρά τους ''γεννούν'' νέες υποχρεώσεις από τους συμμετέχοντες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.
Κάποιες ΕΠΣ δείχνουν να παίρνουν υπόψιν τους αυτές τις αλλαγές και προσαρμόζουν ανάλογα ( αν και κατά προσέγγιση οι περισσότερες) τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων που διοργανώνουν.
Προφανώς, και τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα ( οικονομικά) πλησιάζει ο καιρός της ''ενιαίας αντιμετώπισης'' από όλες τις ΕΠΣ.
Παραθέτω ένα μικρό δείγμα από τις προκηρύξεις των ΕΠΣ ΧΙΟΥ και Ιθάκης αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ που ακολουθεί και αναφέρεται στη νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά τους διαιτητές και την εφορία...
Τα υπογραμμισμένα κομμάτια αξίζουν προσοχής..

ΕΠΣ ΧΙΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  Στο γηπεδούχο σωματείο ανατίθεται η οικονομική διαχείριση του αγώνα. Σε περίπτωση που θα έχει εισιτήριο απαραιτήτως  πρέπει να φροντίζει τα εισιτήρια να είναι θεωρημένα από την Δ.Ο.Υ. Χίου κανονικά, και ότι άλλο προβλέπεται δηλαδή στο τέλος του αγώνα να αποδώσει στην Δ.Ο.Υ Χίου το Φ.Π.Α. υπέρ των σωμάτων ασφαλείας, το προβλεπόμενο ποσοστό στο Στάδιο και ότι άλλο προβλέπεται.
  Επίσης τα έξοδα διαιτησίας, την αποζημίωση του ιατρού του αγώνα, των  παρατηρητών και κ.τ.λ. θα καταβάλει ο γηπεδούχος. Το ενεργητικό και παθητικό του αγώνα ανήκει στο γηπεδούχο σωματείο.
  Η Ε.Π.Σ. Χίου δεν έχει καμία ευθύνη στην οικονομική διαχείριση του αγώνα.

Ότι άλλο προβλέπεται...ΠΟΥ???

ΕΠΣ ΚΕΦ &ΙΘΑΚΗΣ
Η Ε.Π.Σ. Κεφαλληνίας – Ιθάκης έχοντας υπ’ όψη : 
1) Τα σχετικά άρθρα του Κ.Α.Π., 
2) Την υπ’ αριθµ. 08/2014 απόφαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου 
Κ α θ ο ρ ί ζ ε ι 
Την υποχρεωτική λήψη των παρακάτω οικονοµικών και διαχειριστικών µέτρων για όλους τους αγώνες που 
θα διεξαχθούν στην περιφέρειά της, στην παραπάνω ποδοσφαιρική περίοδο: 
1
ον – Η διαχείριση και οικονοµική επιστασία όλων των αγώνων ανήκει αποκλειστικά στην διοργανώτρια και 
ελέγχεται και δια των µελών του ∆Σ της εφόσον παρευρίσκονται στο γήπεδο. Η διοργανώτρια για λόγους 
εξυπηρέτησης της όλης διαδικασίας, αναθέτει ορισµένες µόνον διαχειριστικές πράξεις στα Γηπεδούχα 
Σωµατεία, πάντοτε υπό την επίβλεψή της και τις οδηγίες της. Ο παρατηρητής του Αγώνα είναι 
υποχρεωµένος να αναφέρει στην έκθεσή του τον εκτιµώµενο αριθµό φιλάθλων που παραβρέθηκε στο 
γήπεδο, ώστε να γίνει σύγκριση µε τον αριθµό εισιτηρίων που διατέθηκαν.
2
ον – Τα γηπεδούχα Σωµατεία στους αγώνες τους χρεώνονται µε τον αναγκαίο αριθµό εισιτηρίων, τα οποία 
και φροντίζουν να παραλάβουν εγκαίρως από την Ένωση, ορίζουν κατάλληλο πρόσωπο σαν διαχειριστή του 
αγώνα και του αναθέτουν την είσπραξη των εσόδων, την πληρωµή των νοµίµων δαπανών και την σύνταξη 
του φύλλου Εκκαθάρισης, που είναι το επίσηµο έγγραφο και συντάσσεται σε ειδικό αριθµηµένο έντυπο της 
διοργανώτριας. 
3
ον – Η Εκκαθάριση του αγώνα πρέπει να είναι καθαρογραµµένη, χωρίς διορθώσεις, να έχει τις υπογραφές 
και τα ονοµατεπώνυµα των εκπροσώπων των διαγωνιζοµένων Σωµατείων και του διαχειριστή του αγώνα 
καθώς και την σφραγίδα του γηπεδούχου Σωµατείου. Μη υπογραφή της εκκαθάρισης από όποιον 
υποχρεούται να υπογράψει, δηλώνει τη µη έγκρισή του ως προς τον αριθµό των παρισταµένων φιλάθλων 
και των εισιτηρίων που διατέθηκαν. Στην περίπτωση αυτή το υπόχρεο σωµατείο, καλείται εγγράφως σε 
απολογία και του επιβάλλονται πρόστιµα, αν αποδειχθεί ότι δεν έχει γίνει σωστή διαχείριση στον αγώνα.

Δηλαδή και εκτός όλων των άλλων εκεί Ολόκληρο το οικονομικό project το έχει αναλάβει η ΕΠΣ.

Και πάμε και στο ρεπορτάζ που βρήκαμε στο paok24 και το υπογράφει ο Ηλίας Τάταλας

Φόρο-σοκ για τους διαιτητές


Φόρο-σοκ για τους διαιτητές

Το PAOK24 αποκαλύπτει ένα ζήτημα που ήδη ξεκίνησε να ταράζει το χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα…

Το θέμα είναι το εξής: Μέχρι πρόσφατα οι διαιτητές και οι κριτές όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων πληρώνονταν με μία απλή συνολική  απόδειξη  δαπάνης από τα σωματεία, χωρίς παρακράτηση φόρου 20% και χωρίς τέλος χαρτοσήμου 3,6%. Δηλαδή το σωματείο έκοβε μία κοινή απόδειξη για τους δύο διαιτητές, τους κριτές και τον παρατηρητή και όχι για τον καθένα ξεχωριστά..

Φανταστείτε πόσες εκατοντάδες αθλητικές συναντήσεις γίνονται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο σε όλα τα αθλήματα (ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, πόλο) και σε όλες ηλικιακές κατηγορίες.

Φανταστείτε πόσοι αγώνες γίνονται σε έναν ολόκληρο χρόνο. Για όλες αυτές τις αθλητικές συναντήσεις υπάρχουν έξοδα διαιτησίας τα οποία μέχρι πρότινος δεν δηλώνονταν στην εφορία από τους διαιτητές ή τους κριτές. Σκεφτείτε τώρα, πόσο αφορολόγητο χρήμα διακινούταν…

Όλο αυτό δεν γινόταν παράνομα, προβλεπόταν από νόμους και υπήρχαν σχετικές γνωμοδοτήσεις, ιδιαίτερα όταν το εισόδημα για κάθε διαιτητή από τη διαιτησία δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ευρώ ετησίως και με δεδομένο ότι πρόκειται για ευκαιριακή και όχι σταθερή άσκηση δραστηριότητας.

Τι αλλάζει
Από φέτος για κάθε συναλλαγή, από το πρώτο ευρώ, υπάρχει παρακράτηση φόρου 20% και τέλος χαρτοσήμου 3,6%. Αυτόν τον φόρο πρέπει να τον παρακρατά και να τον αποδίδει αυτός που πληρώνει, στην προκείμενη περίπτωση δηλαδή τα αθλητικά σωματεία.  Έτσι συνυπογράφεται ο τίτλος κτήσης που αντικαθιστά την απόδειξη δαπάνης, δηλαδή ένα χαρτί στο οποίο φαίνονται όλοι οι όροι της οικονομικής συναλλαγής για την αμοιβή του διαιτητή. Στη συνέχεια το γηπεδούχο σωματείο λοιπόν, δηλώνει στην εφορία ότι πλήρωσε στον τάδε διαιτητή  ένα συγκεκριμένο ποσό και έκανε την ανάλογη παρακράτηση φόρου. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία διασταυρώνονται, ο διαιτητής είναι πλέον υποχρεωμένος να δηλώσει στην εφορία την αμοιβή του. 

Άλλωστε, ο τίτλος κτήσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον διαιτητή και ως βεβαίωση για φορολογική χρήση.

Με τον ισχύοντα νόμο και σε περίπτωση ελέγχου από το ΣΔΟΕ, αν το σωματείο δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και δεν παρακρατά το φόρο της αμοιβής των διαιτητών ή των κριτών, (όπως  και των υπολοίπων συναλλαγών που προβλέπει ο νόμος), αρχικά τιμωρείται με πρόστιμο και υπάρχει περίπτωση ακόμη και να του αφαιρέσουν τα βιβλία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα
Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αγώνα της Α1 ανδρών του χάντμπολ. Το γηπεδούχο σωματείο (το οποίο διαθέτει πολύ… δυνατό λογιστήριο), που οφείλει να πληρώσει τους διαιτητές και τους κριτές, ζήτησε να συμπληρωθεί τίτλος κτήσης για κάθε έναν από αυτούς, ώστε να προχωρήσει στην παρακράτηση του 20%. Η αμοιβή των διαιτητών στο χάντμπολ ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά αγώνα στην Α1. Το σωματείο λοιπόν, θα έδινε 80 ευρώ στον κάθε διαιτητή και θα παρακρατούσε τα 20 ευρώ. Οι διαιτητές δεν το δέχτηκαν, άλλωστε από την ομοσπονδία δεν έχει σταλεί κάποια σχετική εγκύκλιος είτε στα σωματεία, είτε στους διαιτητές. Οι συγκεκριμένοι διαιτητές είπαν στο σωματείο ότι αν δεν πληρωθούν όπως προβλέπει η προκήρυξη του πρωταθλήματος, τότε ο αγώνας δεν θα γίνει. Αυτό επισύρει ποινή μηδενισμού στο σωματείο. Οι άνθρωποι του σωματείου ανταπάντησαν  με τη σειρά τους ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και θα κατηγορήσουν τους διαιτητές για φοροδιαφυγή.
Τελικά ο αγώνας έγινε με παρέμβαση της ομοσπονδίας που ζήτησε από το σωματείο να κάνει υπομονή λίγων εβδομάδων, έως τα τέλη του μήνα, καθώς το ζήτημα το χειρίζονται ο νομικός εκπρόσωπος και ο λογιστής της ομοσπονδίας.

Ερωτήματα και ενέργειες
Τα ζητήματα που δημιουργούνται είναι αρκετά. Στα ερασιτεχνικά αθλήματα οι αμοιβές των διαιτητών και των κριτών δεν είναι μεγάλες και ουσιαστικά αποτελούν ένα πρόσθετο εισόδημα. Πλέον όμως, εφόσον το εισόδημα αυτό δηλώνεται και φορολογείται, αυτόματα ανεβαίνει η φορολογική κλίμακα του εισοδήματος, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν επιπλέον φόροι. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στους διαιτητές, ειδικά από τη στιγμή που σε αρκετές περιπτώσεις τους οφείλονται και οδοιπορικά ετών από τις ομοσπονδίες.

Ένα άλλο θέμα είναι αν ο φόρος 20% θα συμπεριλαμβάνεται στην προκαθορισμένη αμοιβή του διαιτητή. Έστω ότι ο διαιτητής παίρνει στα χέρια του ως αμοιβή 100 ευρώ. Αν η παρακράτηση γίνει στα 100 ευρώ, τότε στα χέρια του θα πάρει 80 ευρώ.

Επικοινωνήσαμε με διάφορους φορείς του αθλητισμού. Δύο πρόεδροι ομοσπονδιών, ο Αχιλλέας Μαυρομάτης από το βόλεϊ και ο Παντελής Χατζηιωάννου από το χάντμπολ επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ένα ανοικτό και δύσκολο θέμα. Από την ΕΚΑΣΘ απάντησαν ότι περιμένουν ενημέρωση από την ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, ενώ από το σύνδεσμο διαιτητών ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης δήλωσαν άγνοια. Παράλληλα, ήδη έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς διαιτητών του χάντμπολ, ώστε να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών.

11 σχόλια:

  1. Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΝΑΖΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ. ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το εχουνε κανει το τσαι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tora mas knis kai plaka. Edo den efarmozoyn toys dikoys toys nomoys (KAP) kai esi zitas nomima isitiria kai diaxirisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν ζητάω τίποτα....τι ισχύει αλλού αναφέρω απλά...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ 9.51 ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΝΟ ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. o 9:51
    chiosgoals grafontas to kai mono ginonte sigkrisis kai tithete thema nomimotitas. Fantasou na se diavazi kanis apo kamia polikatikia stin odo Livanou ( meta to Amandier)
    8:34 to idio leo kai ego.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. se vevaiono oti stin polikatikia meta to amantier einai enimeromenoi edo kai kairo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ποιός να ξυονήσει βρε παιδιά, ο Φραγκούλης, ο Στρατής, ο Βασιλάκης, ο Κωστάκης, ο κύριος Τάκης ή ο νέος πρόεδρος της ΕΠΣ (αυτός που ονειρεύεται) οτι θέλει να γίνει ο Γιάννης μας (τι παιδί κι αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγαλο καυμό πρέπει να εχεις εσυ. 3:31 και ασχολείσαι με την ΕΠΣ αυτην την ώρα. Περαστικα ......Πρέπει να εχεις σιγουρα καποιον καυμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.