Σάββατο, Μαρτίου 21

Η ιστορία του Δημοτικού Σταδίου Χίου

Η  ιστορία του Σταδίου Χίου, δια στόματος Ι. Σιδεριδάκη.



Μπορεί ο Μάης του 2004, να ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για το Δημοτικό Στάδιο Χίου λόγω της τοποθέτησης νέου χλοοτάπητα, όμως υπάρχουν ιστορικά και κάποιες άλλες ημερομηνίες, οι οποίες είναι ισότιμα ιστορικές και άλλες ακόμη σπουδαιότερες: 
Καταρχήν το γήπεδο καλύπτει τη θέση των παλιών Τουρκικών νεκροταφείων. (Μεζαρια) 
Από το 1926 έως το 1980, στο χώρο που σήμερα καταλαμβάνει το κλειστό γυμναστήριο υπήρχαν οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης (τένις). Το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1980 επί του Υπ. Αθλητισμού Αχ. Καραμανλή. Η πίστωση για τον προϋπολογισμό του έργου είχε εγκριθεί από το 1968 επί Γ. Γραμ. Αθλητισμού Αχ. Ασλανίδη. 

Τα σημαντικά χρόνια 
Έως το 1931, οι φιλικοί αγώνες πραγματοποιούνται στο Δημοτικό κήπο. 
Το 1931 διαμορφώθηκε ένα μέρος του γηπέδου των Μεζαρίων. 
Το 1934 έγινε η παραχώρηση του συμπληρωματικού χώρου από την εφοπλιστική οικογένεια Μιχάλου. Αρχικά τα γκολποστ ήταν στην κατεύθυνση από Ανατολή προς Δύση. Σήμερα έχει τροποποιηθεί ο αγωνιστικός χώρος και τα γκολποστ έχουν κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο. Τότε υπήρχαν μόνο 4 ποδοσφαιρικά σωματεία. Η Αστραπή, που είχε ιδρυθεί το 1922 και εθεωρείτο η καλύτερη ομάδα της εποχής, η Μικρασιατική και ο Λαίλαπας που ιδρύθηκαν το 1924 και ο Αετός. 
Το 1950 έγιναν οι εκσκαφές και βάθυνε ο χώρος προς νότο όπως είναι σήμερα. 
Το 1952 η επίσκεψη του τότε Γεν. Γραμ. Αθλητισμού κ. Βήχου, είχε ως αποτέλεσμα την χρηματοδότηση κατασκευής των δυτικών κερκίδων και την ονομασία του σταδίου σε Εθνικό. 
Το 1968 επί Γεν. Γραμ. Αθλητισμού Αχιλ. Ασλανίδη, επιχορηγείται η κατασκευή των ανατολικών κερκίδων από την πλευρά του σημερινού Γυμναστηρίου. 
Την περίοδο 1993-94, τοποθετείται ο πρώτος φυσικός χλοοτάπητας. 
Τέλος, την τρέχουσα περίοδο (2003-2004) τοποθετήθηκε ο τεχνητός. 

2 σχόλια:

  1. Κάποτε αν και "ξένος" ασχολήθηκα με το θεμα

    http://atromitosags.blogspot.gr/2011/06/1939-1946.html

    Υ.Γ. Φύλαξε τα Μανωλη ολα αυτα. Κρίμα να χαθούν
    Γ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.