Πέμπτη, Δεκεμβρίου 12

΄΄Πατριάρχης΄΄ ....Παντού....!!

   Ιωάννης Σιδεριδάκης : Ο "Πατριάρχης" του χιώτικου ποδοσφαίρου μιλά για τον Παύλο Μελά Σταυρούπολης και την Θεσσαλονίκη !  
Όταν πριν από 3 μέρες γνώρισα τον κ. Γιάννη Σιδεριδάκη στην πρώτη επαφή μου με τους ανθρώπους του Παύλου Μελά Σταυρούπολης, κατάλαβα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο από αυτούς που ονομάζουμε …«κινητή εγκυκλοπαίδεια». Και μην φανταστείτε πως οι γνώσεις του περιορίζονται μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο έχει υπηρετήσει από πολλές θέσεις μισό αιώνα και πλέον. Εντυπωσιακή είναι η διαύγεια πνεύματος με την οποία προσεγγίζει θέματα ιστορικά της πατρίδας μας, κάτι που πείθει όποιον ακροατή έχει την τύχη να βρεθεί κοντά του να τον παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή. Αμέσως μετά την πρώτη γνωριμία που είχα μαζί του, αναζήτησα στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας το όνομά του, κάτι σχετικό με την ζωή του. Η μηχανής αναζήτησης με παρέπεμψε στη σελίδα της Ε.Π.Σ. Χίου, όπου ο κ. Σιδεριδάκης αναφέρεται ως επίτιμος πρόεδρος. Μόνο που δίπλα στο όνομά του δεν γράφει μόνο αυτό αλλά και ότι είναι ο «Πατριάρχης του Χιώτικου Ποδοσφαίρου».
Έτσι, την επόμενη μέρα του ζήτησα να μοιραστεί με τους αναγνώστες της σελίδας τις σκέψεις του για τον Παύλο Μελά Σταυρούπολης στον οποίο σήμερα έχει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα. Ο «Πατριάρχης του Χιώτικου ποδοσφαίρου» λοιπόν και επίτιμος πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Χίου γεννήθηκε πριν από 80 χρόνια και στην ποδοσφαιρική του ζωή εκτός της ενασχόλησής του σε ύψιστες διοικητικές θέσεις διετέλεσε ποδοσφαιριστής αλλά και διαιτητής Α΄εθνικής κατηγορίας. Έχει ακόμα στο πορτοφόλι του και το δείχνει με υπερηφάνεια το πρώτο του δελτίο ιδιότητας ποδοσφαιριστή το οποίο εκδόθηκε το 1951 όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που παραθέτουμε παρακάτω. Ο κ. Σιδεριδάκης που εκτός των άλλων έχει τιμηθεί από την Ε.Π.Ο. για την πολυετή προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη πριν από 3 χρόνια για οικογενειακούς λόγους.
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ»
Και εδώ όμως δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από το αγαπημένο του άθλημα. Εντάχθηκε σχεδόν αμέσως στην οικογένεια του Παύλου Μελά Σταυρούπολης και αυτή ήταν η πρώτη μας ερώτηση. Ας δούμε πως βλέπει ο ίδιος αυτό το ιστορικό σωματείο: "Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάστηκα από το πόσο δραστήρια είναι η Διοίκηση αυτού του συλλόγου. Και όχι μόνο αυτό. Είναι αξιοπρόσεχτος ο τρόπος με τον οποίο τηρούνται μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας τα βιβλία γραμματείας και λογιστηρίου. Σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα ένας πολύ αξιόλογος κύριος, ο Γιάννης Τουρουντζής. Κάπως έτσι θα ονειρευόταν την ομάδα και ο ιδρυτής της, ο δημοδιδάσκαλος Γεωργιάδης που το 1952 είχε την ιδέα να δημιουργήσει τον Παύλο Μελά. Πρέπει να σημειώσω εδώ ο σύλλογος διατηρεί στην περιοχή της Σταυρούπολης 4οροφη οικοδομή, δικής του ιδιοκτησίας, όπου εκεί στεγάζονται τα γραφεία της ομάδας τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα".
 
«ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ε.Π.Σ.Μ
Ποια είναι όμως η γνώμη του κ. Σιδεριδάκη για την αντρική ομάδα και το πρωτάθλημα της Α1 της Ε.Π.Σ.Μ.; «Ο Παύλος Μελάς ανέκαθεν είχε επιτυχίες ακόμα και όταν συμμετείχε σε εθνικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Ο. Σήμερα, στο πρωτάθλημα της Α1 της τοπικής ένωσης έχει μια πολύ καλή πορεία, είναι στην 3η θέση ανάμεσα σε 20 ομάδες. Θα πρέπει να τονίσω ότι πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από το οποίο θα υποβιβαστούν 9 ομάδες, οπότε καταλαβαίνεται ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλου του φίλαθλου κόσμου της Θεσσαλονίκης. Κατά τη γνώμη μου η Α1 χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στις 6 πρώτες ομάδες που ενδιαφέρονται για την άνοδο, σε αυτές που προσπαθούν να συντηρηθούν και αν μπορέσουν να ανέβουν ψηλότερα και η τρίτη κατηγορία με τις ομάδες που θέλουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Το ότι θα “πέσουν” τόσες πολλές ομάδες κάνει το πρωτάθλημα πολύ ενδιαφέρον. Ευτυχώς η δική μας ομάδα η οποία διαθέτει έναν πολύ αξιόλογο προπονητή, τον κ. Κώστα Μπίκα, τα πάει πολύ καλά και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό».
ΟΙ …ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Δεν ήταν δυνατόν φυσικά να μη ρωτήσουμε και για τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ιδού τι μας είπε: «Σαν θυγατρική ομάδα ο Παύλος Μελάς έχει τις Ελπίδες Σταυρούπολης που συμμετέχουν με θαυμάσια αποτελέσματα στην Γ’ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Μ. Κύριος σκοπός ύπαρξης αυτής της ομάδας είναι η παραγωγή ικανών ποδοσφαιριστών που κάθε χρόνο προωθούνται στον Π. Μελά. Έτσι αποφεύγουμε τις μεταγραφές από άλλες ομάδες οι οποίες σήμερα κοστίζουν αρκετά. Όμως δεν ξεχνάμε και την Ακαδημία μας η οποία καθοδηγείται από 5 προπονητές σε όλες τις προβλεπόμενες για τα τμήματα υποδομής κατηγορίες. Αξίζει να σημειώσω ότι πέρσι το τμήμα νέων μας αγωνίστηκε στον τελικό με αντίπαλο τον Αγροτικό Αστέρα παρουσία των ποδοσφαιρικών αρχών της Θεσσαλονίκης και πλήθους κόσμου στα γήπεδα της ΕΠΣΜ στη Μίκρα. Όμως και τα πιο μικρά τμήματα πρωτοστατούν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα».
ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Ο κ. Σιδεριδάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι για να αναπτυχθεί μια ομάδα χρειάζεται να διαθέτει ένα άρτιο γήπεδο. «Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος χρησιμοποιεί ως έδρα το γνωστό γήπεδο της Σταυρούπολης. Είναι ο μοναδικός γηπεδούχος που παίζει στο Εθνικό αυτό Αθλητικό Κέντρο και έχει αναλάβει να το συντηρεί. Δυστυχώς, ο Δήμος του Παύλου Μελά αρνείται για δικούς το λόγους να το παραλάβει και να γίνει δημοτικό. Είναι μεγάλη ανάγκη για την βελτίωση αυτού του γηπέδου να γίνει νέα σπορά και φυσικά επισκευές στις εγκαταστάσεις του, όπως ας πούμε έκανε ο Δήμος στο γήπεδο της Πολίχνης. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2014 θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το εν λόγω γήπεδο να γίνει το στολίδι της περιοχής».
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΦΙΛΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Όλες οι ομάδες πρέπει να κοιτούν μπροστά. Το ίδιο συμβαίνει και στον Παύλο Μελά. Τι λέει ο κ. Σιδεριδάκης για αυτό και μέχρι πότε ο ίδιος θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του; «Η Διοίκηση έχει ένα μακρόπνοο σχέδιο για την ομάδα, ιδιαιτέρως για την εξεύρεση χορηγών που θα της επιτρέψουν στο εγγύς μέλλον να έχει ως στόχο τη συμμετοχή σε εθνική κατηγορία και φυσικά ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία γιατί η ιστορικότητα του σωματείου το επιβάλλει! Όσο αφορά για μένα θα εξακολουθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου όσο μου επιτρέπουν οι φυσικές και πνευματικές μου δυνάμεις. Έχω αποφασίσει μάλιστα να έρθω σε προσωπική επαφή με φίλους μου εφοπλιστές στη Χίο, τον Πειραιά αλλά και το Λονδίνο για τους οποίους λέγεται ότι κατέχουν το 60% του ελληνικού εμπορικού στόλου προκειμένου να τους ζητήσω να ενισχύσουν την προσπάθεια του Παύλου Μελά Σταυρούπολης».
 
Ο …«ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.
Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. Γιώργος Σαρρής ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην Ε.Π.Σ. Χίου. Ποια η σχέση του με τον κ. Σιδεριδάκη; "Ο κ. Σαρρής από την ηλικία των 14 ετών ήταν κοντά μου στα ποδοσφαιρικά πράγματα και μάλιστα ήμουνα εγώ που του παρέδωσα την προεδρία στην ΕΠΣ. Μάλιστα του είχα ευχηθεί σε ανύποπτο χρόνο να γίνει μια μέρα και πρόεδρος της Ομοσπονδίας και η τύχη τα έφερε έτσι ώστε αυτή η ευχή να γίνει πραγματικότητα. Πρόκειται για έναν πολύ διακεκριμένο ιατρό-παθολόγο (είναι ο 4ος γιατρός που αναλαμβάνει το τιμόνι στην ομοσπονδία) και θεωρώ ότι είναι εκ των καλυτέρων προέδρων που πέρασαν από την Ε.Π.Ο. Είμαι σίγουρος ότι με το ενδιαφέρον του και την αντικειμενικότητα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν όσο χρόνια τον γνωρίζω, θα συντελέσει στην άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ήδη αυτό άρχισε με την πρόκριση της εθνικής μας στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας".
ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο …ΟΜΗΡΟΣ
Η συζήτηση με έναν άνθρωπο σαν τον κ. Σιδεριδάκη δεν είναι δυνατόν να τελειώσει σε μία …δόση. Του ζητήσαμε να μας πει στο μέλλον περισσότερα γενικά για το ποδόσφαιρο και την σχέση της Θεσσαλονίκης με το άθλημα, κάτι που μας υποσχέθηκε ότι θα το κάνει. «Σε κάποια άλλη συνάντησή μας θα μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο, αυτό το αγαπημένο άθλημα που ξεκίνησε από την εποχή του Ομήρου. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ο όρος “σφαιρομαχία” και μάλιστα υπάρχει και το όνομα ενός καλού χειριστή της σφαίρας, του Δημοτέλη του Χίου. Αυτά επί του παρόντος. Την άλλη φορά θα ήθελα να μιλήσουμε και για την Θεσσαλονίκη που είναι η πρώτη ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας με 250 ενεργά σωματεία που συμμετέχουν σε 4 κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τα τμήματα υποδομών το δυναμολόγιο της ΕΠΣΜ φτάνει περίπου τους 25.000 ποδοσφαιριστές. Σκεφτείτε ότι η δεύτερη δύναμη στην Ελλάδα είναι η Ε.Π.Σ. Πειραιά που έχει στη δύναμή της λιγότερα από 200 σωματεία. Όμως στο μέλλον θα ήθελα να αναφερθούμε και σε ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο του Ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι η διαιτησία…».
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η συζήτηση με τον Γιάννη Σιδεριδάκη ο οποίος κατά τη γνώμη μου αποτελεί αυτή τη στιγμή (αφού διαμένει εδώ) ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης και φυσικά για τον Παύλο Μελά Σταυρούπολης. Ως επίλογο είχα σκοπό να γράψω κάτι άλλο αλλά επέλεξα το κείμενο που βρήκα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΣ Χίου όπου υπάρχει η αναμνηστική φωτογραφία που παραθέτω από την εκδήλωση αποχαιρετισμού του Πατριάρχη. Πιστεύω ότι τα λέει όλα… «Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου με μεγάλη συγκίνηση, αποχαιρετά και εύχεται καλό ταξίδι και καλή διανομή στηΘεσσαλονίκη στον Γιάννη Σιδεριδάκη ,τον πιο ακούραστο εργάτη του Χιώτικου Ποδοσφαίρου τον οποίον ευτυχώς πρόσφατα η Ε.Π.Ο τίμησε για τη προσφορά του  Η ξαφνική αναγκαστική φυγή του πατριάρχη του Χιώτικου ποδοσφαίρου για οικογενειακούς λόγους μας γεμίζει όλους θλίψη και τοκενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο στο χώρο του Χιώτικου ποδοσφαίρου και γενικότερα της Χιακής κοινωνίας.  Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι λόγοι που τον ανάγκασαν να φύγει να εκλείψουν, και σύντομα να ξαναβρεθεί κοντά μας».


http://thes-academy.gr/

7 σχόλια:

  1. an den thelis na pis oti piges kai toy kanes sinentefksi grapse kai apo poy to pires. ektos kai an sto dosan etoimo oi filoi soy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια φωτογραφία στο τελος...... ΡΟΥΛΗΣ ΑΦΕΝΤΗΣ ΓΙΑΜΑΣ ΚΩΤΣΟΝΗΣ. δεν περιγραφω άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν δε ντρεπόμαστε λίγο λέω γω. Καλά ο Σιδεριδάκης μια ζωή ψέματα και π... εσύ ρε φίλε τι τα γράφεις? Ακούς εκεί να λέει ότι θα μιλήσει σε Χιώτες εφοπλιστες να δώσουν χρήματα σε ομάδα της Θεσσαλονίκης και να το βάζεις και συ, έκανες σε ομάδα και ξέρεις πόσο δύσκολα βγαίνουν τα γαμημένα. να μιλήσει και σε Θεσσαλονικείς γαλατέμπορους να δώσουν φράγκα στο ΝΟΧ. ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ Αμε το άλλο από 14 χρονών είχε το Σαρρή μαζί του. 14 τότε που ήταν ο Σαρρής από τα Νένητα κατέβαινε κανείς στη Χώρα κάθε γιορτή και σχόλη και μας βάζεις και τα διαβάζουμε. Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ρε ( 6.31) εσένα δε σου έχει λείψει ( !!!) ο Πατριάρχης???
      Δεν τον πεθύμησες...?? ( !!! )

      Διαγραφή
  4. sta 14 ton epaize kai sta gonata tou?o pappous exi to akatalogisto entaxei ti na kanoyme. afoy exei na kanei me pontious pou ta trabaei o organismos toys.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.