Τρίτη, Μαρτίου 19

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και οι... δικαιολογίες!

Πέντε αγωνιστικές τιμωρίας προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας σε περίπτωση ρατσιστικής η περιφρονητικής πράξης και στην οποία πιθανότατα εμπίπτει ο ναζιστικός χαιρετισμός του Γιώργου Κατίδη. Μάλιστα εάν θεωρηθεί ότι ευθύνεται και η ΑΕΚ υπάρχει τιμωρία μηδενισμού της ομάδας στο ματς με τη Βέροια, για κάτι πάντως που δεν φαίνεται ν’ ανησυχούν οι «κιτρινόμαυροι».

Στο παρελθόν σε ελληνικό γήπεδο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο, παρ’ ότι στο ρεπερτόριο των πανηγυρισμών των ποδοσφαιριστών τα έχουμε δει σχεδόν όλα (τ’ άλλα).
Ωστόσο στο εξωτερικό υπήρχαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πανηγύρισαν με τον… ναζιστικό χαιρετισμό. Άλλοι το παραδέχτηκαν και άλλοι το δικαιολόγησαν…


Ο ακροδεξιός Ντι Κάνιο

Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι φυσικά ο Παόλο Ντι Κάνιο. Γνωστός για τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις, καθώς ο ίδιος αυτοαποκαλείτε φασίστας, χρησιμοποιούσε συχνά προς τους φιλάθλους της Λάτσιο, οι οποίοι επίσης (στην πλειοψηφία τους) είναι ακροδεξιοί, το ναζιστικό χαιρετισμό.

Σε δύο περιπτώσεις είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, πρώτα σε μία αναμέτρηση κόντρα στην «αιώνια» αντίπαλο, Ρόμα, και εν συνεχεία με αντίπαλο τη Λιβόρνο, μία ομάδα με αριστερές αντιλήψεις. Στη δεύτερη περίπτωση, το 2005, τιμωρήθηκε από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία με αποκλεισμό ενός αγώνα και πρόστιμο 7.000 ευρώ.

Μάλιστα υπήρξε σκέψη από τη FIFA να του απαγορευτεί ν’ αγωνιστεί ξανά σε επίσημη διοργάνωση, αλλά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ιταλός επιθετικός υποστήριζε πως το να είναι φασίστας, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και ρατσιστής, καθώς έχει συμμετάσχει ακόμα και σε αντιρατσιστικές καμπάνιες!

Ο Ζαράτε έκανε τον… ανήξερο
Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής της Λάτσιο που βρέθηκε στο επίκεντρο για ναζιστική συμπεριφορά, ήταν ο Αργεντινός επιθετικός, Μάουρο Zάρατε, ο οποίος το 2010 συνελήφθη από το φωτογραφικό φακό να χαιρετά με το χέρι υπερυψωμένο μαζί με φιλάθλους της ιταλικής ομάδας, ενώ παρακολουθούσαν στο «Ολίμπικο» την αναμέτρηση της ομάδας τους με την Μπάρι. Ο εκπρόσωπός του ισχυρίστηκε ότι ο Σάρατε δεν είχε συνειδητοποιήσει τη σημασία της χειρονομίας και δεν γνώριζε ποιοι είναι ο… Χίτλερ και ο Μουσολίνι.

Η… αγάπη του Φαν Πέρσι
Ένα χρόνο αργότερα, ανάλογος σάλος ξέσπασε στην Αγγλία με μία αντίστοιχη χειρονομία του Ρόμπιν Φαν Πέρσι στο 5-3 της Άρσεναλ επί της Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ο Ολλανδός ισχυρίστηκε στο twitter του πως η κίνησή του δεν σχετιζόταν καθόλου με ακροδεξιά «πιστεύω», καθώς απλά έδειξε προς τους φιλάθλους των «κανονιέρηδων», ενώ χαρακτήρισε προσβλητικό προς το πρόσωπό του το να κατηγορείται για κάτι τέτοιο.
Δεν του επιβλήθηκε καμία ποινή, από τη συνήθως αυστηρή πειθαρχική επιτροπή της αγγλικής Λίγκας.

Ο χαιρετισμός στους… στρατηγούς
Η πιο πρόσφατη περίπτωση, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στην αναμέτρηση της Μπάγερν Μονάχου με τη Νυρεμβέργη, με πρωταγωνιστές τους Μάριο Μάντζουκιτς και Τζερντάν Σακίρι.

Ο Κροάτης επιθετικός σκόραρε και έτρεξε προς τους φιλάθλους των Βαυαρών πανηγυρίζοντας με υψωμένο το δεξί του χέρι. Δίπλα του βρέθηκε ο Σακίρι, ο οποίος κατάγεται από το Κόσοβο. Αμφότεροι κατηγορήθηκαν πως ο χαιρετισμός τους απευθυνόταν προς τους πρώην Κροάτες στρατηγούς, Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, οι οποίοι μία ημέρα νωρίτερα είχαν αθωωθεί για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία!

Ο Μάντζουκιτς ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε κάποιο πολιτικό μήνυμα στην κίνησή του, αλλά ήθελε μόνο να χαιρετήσει τους φιλάθλους. Από την πλευρά του, ο Σακίρι τόνισε πως δεν γνώριζε τις πολιτικές καταστάσεις στην Κροατία, οπότε δεν θα μπορούσε να σημαίνει κάτι η χειρονομία του. «Απλά έτρεξα προς τον Μάριο για να πανηγυρίσω μαζί του», είπε.

Ωστόσο, ο μάνατζερ του Μάντζουκιτς στην Κροατία, Ίβαν Τσβέτκοβιτς, δήλωσε: «Είμαι περήφανος για τον Μάριο και για τον τρόπο που πανηγύρισε το γκολ, καθώς συμμετείχε στη χαρά όλων των Κροατών για την επιστροφή των στρατηγών μας», αναιρώντας ουσιαστικά όσα είχε πει ο πελάτης του.
Δεν υπήρξε καμία ποινή από την πειθαρχική επιτροπή της γερμανικής Λίγκας.

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.