Σάββατο, Ιουνίου 5

Οι Ενώσεις τα πήραν για τα σωματεία το....παλεύουμε...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin_4lWuCYQwnw5jD2QELkn54vcQ3ltgIdedMt17yGnYwC0I3sADXehqOIXN9SIXCd1gCIGol_bdvdyTLKox_qAp5y7QKbkQA1LCWAK1osNKmJTf4GlFQ9_9Qoc_LVf_YRUckt2sMtD8sE/s320/%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1.jpg

{Για πρώτη φορά η επιχορήγηση των Ενώσεων δόθηκε χωρίς καθυστερήσεις Η εκκρεμότητα με τις επιχορηγήσεις των σωματείων παραμένει αλλά το παλεύουμε και οι επαφές με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι σε καλό δρόμο. }

Τάδε έφη Σοφοκλής Πιλάβιος στη σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αναφερόμενος σε κάποιο κομμάτι της κεντρικής ομιλίας του στις επιχορηγήσεις των ερασιτεχνικών σωματείων, όπου μεταξύ άλλων ζητά να ξεχάσουν τα σωματεία τις επιχορηγήσεις που έχουν να λαμβάνουν, αφού αυτές, τις παλιές, τις έταζε λέει...άλλος.


Ένα μέρος της ομιλίας του Σ.Π ακολουθεί...


Γενική Συνέλευση ΕΠΟ 2010: Η ομιλία του κ. Πιλάβιου


Με την ομιλία του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας, στο Χαλάνδρι.

«Αγαπητοί Σύνεδροι,
Εκπρόσωποι των Ενώσεων,
Φίλες και Φίλοι,
Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας καλωσορίσω όλους στον κορυφαίο θεσμό για την λειτουργία της ΕΠΟ, στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών. Είναι μια ευκαιρία διαλόγου, απολογισμού του μεγάλου έργου που έγινε στον χρόνο που κύλησε από την προηγούμενη Συνέλευσή μας αλλά και σχεδιασμού για τα βήματα από δω και πέρα. Βήματα μέσα σ’ ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών καθώς η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμιά πτυχή της ζωής, άρα και το ποδόσφαιρο.
Η συγκυρία αυτή μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα και να διαμορφώσουμε το αύριο. Και για να το κάνουμε ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος του δημιουργικού πραγματισμού.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτα απ’ όλα να μην πετάμε στα σύννεφα. Σημαίνει να μην λέμε πράγματα που δεν γίνονται μόνο και μόνο για να ακουγόμαστε ευχάριστοι. Σημαίνει όμως και σωστή διάγνωση της κατάστασης ώστε να αξιοποιούμε όχι απλά κάθε ευκαιρία αλλά και κάθε χαραμάδα ευκαιρίας. Σημαίνει τεκμηριωμένη διεκδίκηση αλλά και υπεύθυνη λογοδοσία. Σημαίνει έξυπνες και δημιουργικές προτάσεις αλλά και σοβαρή δουλειά μέσα στην καθημερινότητα, ώστε να απαντηθούν τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πάνω σε αυτές τις βασικές αρχές, η διοίκηση της ΕΠΟ ξεδίπλωσε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της. Στην ΕΠΟ έγινε έργο. Μεγάλο έργο για να απαντήσουμε στα συσσωρευμένα προβλήματα, να δώσουμε στέρεες λύσεις σε εκκρεμότητες, να καλύψουμε κενά.
Αλλά γι αυτό είμαστε εδώ. Για να αποδείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διακρίνουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να φέρνουμε αποτελέσματα.

Πετύχαμε πρώτα απ’ όλα το οικονομικό νοικοκύρεμα, σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Μειώσαμε το έλλειμμα της Ομοσπονδίας κατά 10% και μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα επιτευχθεί περαιτέρω μείωση.
Για πρώτη φορά στη 8ετία καταρτίσαμε θετικό προϋπολογισμό, καταφέρνοντας να βελτιώσουμε θεαματικά, την πιστοληπτική ικανότητα της Ομοσπονδίας και να ενισχύσουμε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της.
Εξασφαλίσαμε δύο νέες χορηγίες, παρά το διαπιστωμένο γεγονός της γενικευμένης απροθυμίας των εταιρειών, λόγω της οικονομικής ύφεσης, να ενισχύσουν τα χορηγικά τους προγράμματα.
Βάλαμε πάνω σε μια υγιή βάση το ζήτημα των σχέσεων με την πολιτεία και πήραμε αυτά που ανήκουν στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις. Για πρώτη φορά η επιχορήγηση των Ενώσεων δόθηκε χωρίς καθυστερήσεις. Η εκκρεμότητα με τις επιχορηγήσεις των σωματείων παραμένει αλλά το παλεύουμε και οι επαφές με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι σε καλό δρόμο.
Κι όλα αυτά χωρίς η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνουν επαίτες. Γιατί δεν μας ταιριάζει ούτε ο ρόλος του επαίτη, ούτε ο ρόλος του «φτωχού συγγενή» που περιμένει να πέσουν ψίχουλα από το τραπέζι.

Σήμερα έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Με δύο κύρια χαρακτηριστικά. Πρώτον, την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Ενώσεων. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Δεύτερον, οι Ενώσεις παίρνουν τα χρήματά τους με σαφείς και δεσμευτικές εγγυήσεις, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δεν υπάρχει πλέον κανένας οικονομικός αποκλεισμός, που είχε επιφέρει στο παρελθόν ασφυξία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Οι Ενώσεις είναι σε θέση και πάλι να λειτουργούν κανονικά, χωρίς το άγχος των δικαστηρίων και των κατασχέσεων με μοναδικό μέλημα τα τοπικά πρωταθλήματα και τις υποδομές τους.
Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά πλέον. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί, καθαρές σχέσεις. Αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο χτίζονται σχέσεις αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης ώστε να βγει κερδισμένο το ποδόσφαιρο.
Για αυτό και σήμερα με κάθε ειλικρίνεια οφείλω να πω ότι η προσπάθεια για την πλήρη εξυγίανση των οικονομικών της Ομοσπονδίας, συνεχίζεται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο βραχνάς των χρεών συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί όλους μας. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα λόγω της οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε ως χώρα.
Δε θέλω να σας κουράσω επαναλαμβάνοντας όσα μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί πολλές φορές για τα προβλήματα με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι όταν αναλάβαμε τα ηνία της Ομοσπονδίας. Τα γνωρίζετε πλέον όλοι πολύ καλά. Δική μου αρχή είναι το «ψάρευε εκεί που υπάρχουν ψάρια». Στο παρελθόν υπάρχουν μόνον ανοικτοί λογαριασμοί που πρέπει να τους κλείσουμε, ώστε να μην αποτελούν βαρίδια στα πόδια της Ομοσπονδίας.
Εδώ και 6 χρόνια, από το 2004 έως σήμερα, καταγράφονται στα ταμεία της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια στα αντίστοιχα των Ενώσεων, ως υπεσχημένα από την πολιτεία 22 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, η πολιτεία έταζε κι εμείς γράφαμε στα κιτάπια μας. Εκείνοι υπόσχονταν κι εμείς πιστεύαμε ότι τα είχαμε στα ταμεία μας. Ζούσαμε δηλαδή μέσα στην ψευδαίσθηση και χρεωνόμασταν εμείς την ασυνέπεια της πολιτείας και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Επαναπαυόμασταν στα υπεσχημένα και ανακυκλώναμε αέρα.
Εμφανίζεται λοιπόν η Ομοσπονδία χρεωμένη προς τις Ενώσεις, για χρέη της πολιτείας που ουδέποτε θα πληρωθούν. Μια εικόνα που μας αδικεί ως Ομοσπονδία και μας κλείνει τις πόρτες σε κάθε προσπάθεια να αναπτυχθούμε. Διότι κάθε φορά που παρουσιάζουμε μια αναπτυξιακή πρόταση και φτάνουμε στο δια ταύτα της εικόνας των οικονομικών στοιχείων της ΕΠΟ, η ψευδής αυτή εικόνα μάς αδικεί και μάς στερεί την πρόσβαση σε πολύτιμους πραγματικούς πόρους. Αυτός είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Να διώχνεις ζεστό χρήμα έναντι πλασματικών υποσχέσεων.
Για αυτό μίλησα και στην αρχή της τοποθέτησής μου για έναν δημιουργικό πραγματισμό. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και η θέση τους δεν είναι στα σύννεφα, είναι στο σκληρό έδαφος της σημερινής πραγματικότητας.
Πιστεύει λοιπόν κανείς ότι στη σημερινή συγκυρία θα πληρωθούν τα υπεσχημένα του παρελθόντος; Ασφαλώς και όχι. Πιστεύει κανείς ότι θα είναι προς όφελος της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων να δώσει έναν άγονο αγώνα; Οι καιροί δεν επιτρέπουν την σπατάλη δυνάμεων. Άρα η επιλογή μας είναι μία και μόνη. Να αποτυπώσουμε και στα χαρτιά αυτό που συμβαίνει πραγματικά. Για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας πάνω σε ρεαλιστική βάση. Το να διαγράψουμε ό,τι δεν θα πάρουμε ποτέ, μάς επιτρέπει να βγούμε στην κοινωνία και στην αγορά με μια πολύ καλύτερη εικόνα, με μια εικόνα βιωσιμότητας, ώστε να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν και σήμερα χάνονται άδικα.
Σας ζητώ να συνταχθείτε σ’ αυτή την προσπάθεια. Να πάρουμε σήμερα μια απόφαση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την οικονομική εξυγίανση της Ομοσπονδίας, των ενώσεων και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αναλογιστείτε που θα βρισκόμασταν τώρα, μέσα στην κρίση, εάν δεν είχαμε επιδείξει τον απαιτούμενο ρεαλισμό στην αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Πολιτεία, που εξασφαλίζει σήμερα την σταθερή και απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης. Και αυτό επετεύχθη χωρίς ν' απεμπολήσει η Ομοσπονδία κανένα από τα κυρίαρχα δικαιώματά της.
Η ιστορία γράφτηκε. Στην περσινή γενική μας συνέλευση κάναμε την επιλογή μας. Χαράξαμε το δικό μας δρόμο. Τώρα είναι και πάλι ώρα να κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα. Να καθαρίσουμε τον μαυροπίνακα και γράψουμε από την αρχή, με τάξη και με διαφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.