Πέμπτη, Μαΐου 10

Οι νύφες




Η ενημέρωση της περιφερειακής ενότητας για τα αιολικά, εξελίχθηκε σε παρωδία προκαλώντας οργή και θλίψη. Προσωπικά δεν ήξερα αν πρέπει να φύγω ή να μείνω, αφού ένιωθα ότι βρίσκομαι σε ένα μιλημένο θέατρο παραλόγου. Οι κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της ανεξάρτητης αρχής ΡΑΕ, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ΔΕΗ μιλούσαν λες και ήταν υπάλληλοι της εταιρείας ΡΟΚΑΣ. Πραγματικά θα ήθελα να δω πότε διορίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι, μήπως είναι της γενιάς Georgakis;

Αυτό νομίζω ήταν που εξόργισε τους περισσότερους πολίτες. Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή μέσα σε κλίμα έντασης και αγωνίας. Γύρισα και είδα νέους και ώριμους ανθρώπους, να εκφράζουν ερωτήσεις με φωνή τρεμάμενη ή οργισμένη. Στην αντίπερα όχθη οι εκπρόσωποι του ΡΟΚΑΣ καλοντυμένοι, άνετοι, ευχάριστοι λες και είχαν έρθει σε πάρτυ γιάπηδων χαχάνιζαν αδιάφορα. Οι θηλυκές παρουσίες που είχαν μαζί τους, θύμιζαν κοπέλες από πρακτορείο μοντέλων. Δεν μπόρεσα να μην προσέξω ότι όση ώρα οι συμπολίτες μας διατύπωναν τα αγωνιώδη ερωτήματά τους οι κοπελιές έπαιζαν με τα smartphones. Τέτοιας ποιότητας άνθρωποι ήρθαν να μας κάνουν βαρβαρική επιδρομή, αυτοί ήρθαν να αλώσουν το νησί.

Εν ολίγοις μας είπαν ότι πρέπει το νησί να συνδεθεί με τον ηπειρωτικό κορμό γιατί το πετρέλαιο κοστίζει. Σωστό. Επειδή όμως η πολιτεία δεν έχει χρήματα να υλοποιήσει το έργο, βάζει το ΡΟΚΑ να πάρει ευρωπαϊκό χρήμα (προσέξτε ευρωπαϊκό) για να κάνει τη διασύνδεση. Ο ΡΟΚΑΣ, ψευδώς, στη μελέτη λέει ότι θα το υλοποιήσει με ίδια κεφάλαια. Στην ερώτηση του Τύμπα γιατί δεν κάνει αυτό το έργο η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ που είναι κρατική επιχείρηση, απάντηση δεν ήρθε. Συμπέρασμα: επειδή το κράτος λόγω της διαφθοράς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, χάρισαν τα νησιά στον ΡΟΚΑ, σαν προίκα, σαν νύφες της δεκαετίας του ’50 να τα κάνει ό,τι τραβάει η ψυχή του. Γι’ αυτό, το έργο είναι πάνω και πέρα από κάθε κλίμακα, με όλα τα χαρακτηριστικά της απάτης. Ο γαμπρός γουστάρει και παίρνει και είναι προφανές ότι δεν του έβαλαν κανένα ουσιαστικό φραγμό. Δεν υπολόγισαν όμως κάτι. Την αξιοπρέπειά μας. Είμαστε εδώ στα σύνορα με κόστος και στερήσεις. Δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε γη και ύδωρ. Ο ΡΟΚΑΣ αν και χαμένος στην ανωριμότητα του golden boy το κατάλαβε. Αγόρασε τον αέρα, όμως για να πατήσει τη γη της Χίου, θα πρέπει να φέρει πεζικό.  

Έγινε κάτι ακόμη, απίστευτο. Ο Γανιάρης σε μια τρίπλα πασοκικής μικροπολιτικής εμφάνισε ξαφνικά έναν καθηγητή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου ο οποίος απεφάνθη με σιγουριά ότι τα μαστιχόδεντρα δεν κινδυνεύουν. Οποία σύμπτωσις τι μας λέτε, θα μας εξέπληττε το αντίθετο! Η βεβαιότητά του επιστήμονος δε στηριζόταν σε κανένα στοιχείο, τίποτα το χειροπιαστό δεν μας έδειξε (εκτός από ένα πάρκο στην Αμερική). Παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν έχει εκπονήσει μελέτη στο τοπίο της Χίου, ούτε το συνδυασμό του τοπίου με τα πάρκα. Αυτό όπως ήταν φυσικό, εξόργισε τον οποιοδήποτε έχει στοιχειώδη γνώση τι σημαίνει επιστήμη. Ο καθηγητής υπό το βάρος των διαμαρτυριών περιόρισε ανεξήγητα εύκολα τις διαφάνειες του και είπε τα βασικά – συμφωνημένα. Μα αν είχε στοιχεία, μετρήσεις και αποτελέσματα δεν θα υποχωρούσε, αυτό τουλάχιστον επιβάλλει η στοιχειώδης δεοντολογία.

Προσέξτε κάτι ακόμη στη λανθάνουσα γλώσσα του εκπροσώπου της ΡΑΕ. Είπε «δεν είναι ανάγκη να γεμίσουμε τα νησιά ανεμογεννήτριες». Αν δηλαδή ήταν ανάγκη δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να τα γεμίσουν. Όπως έκαναν στη Λήμνο…

Βγαίνοντας απ’ την αίθουσα συναντήσαμε τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ ο οποίος έλεγε κουνώντας το κεφάλι: «Μα είναι δυνατόν να γίνεται αυτή η συζήτηση πρώτη φορά σήμερα; Μεγάλο σφάλμα». Αυτή είναι η χώρα μας, αυτοί είναι οι αιρετοί μας. Όπου ‘να ναι θα γνωρίσουμε και το γαμπρό.

                                                                                                Β. Μεννής 

ΥΓ1 ο κύριος Λαμπρινούδης κουράστηκε στην παρουσίαση κι έφυγε νωρίς όπως ήταν αναμενόμενο… ελάχιστοι περιφερειακοί σύμβουλοι έμειναν να ενημερωθούν. Κούραση βλέπετε μεγάλη.
ΥΓ2 υπάρχουν άξιοι άνθρωποι στο νησί που ενδιαφέρονται πραγματικά. Στηρίξτε τους. Το δράμα είναι γιατί κανένας από αυτούς δεν βρίσκεται σε θέση κλειδί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.