Τόσα χρόνια, σαν κορόιδα, τους πιστεύαμε ότι η Ελλάδα είναι αναπτυγμένη. Ότι ανήκει στο κλαμπ των ισχυρών της γης, με σκληρό νόμισμα, ανώτερες γνωριμίες κλπ. Οι περισσότεροι γνωρίζαμε ότι όλα ήταν ψέματα, όμως το πρόβλημα με το ευχάριστο ψέμα είναι ότι θέλεις πάρα πολύ να το πιστέψεις (σε αντίθεση με τη δύσκολη αλήθεια).
Τώρα που τα παραμύθια κατέρρευσαν λες και ήταν χάρτινες τραπεζικές ομολογίες, τους έπιασε ο πανικός της ανάπτυξης. Όπου κι αν πέσει το άτυχο, ταλαίπωρο βλέμμα διαβάζεις για ανάπτυξη, επενδύσεις και ανάκαμψη. Εντάξει, σύμφωνοι, να προσελκύσουμε επενδύσεις, πρέπει αυτό να γίνει πρόχειρα; Πρέπει να γίνει με τόση βιασύνη και υποταγή ώστε να καταστρέψουμε πάλι από το ελάχιστο αποθεματικό του φυσικού πλούτου; Βλέπω τα μάτια των παιδιών και ντρέπομαι. Πως θα είναι το νησί σε 10 χρόνια;
Αν αύριο το πρωί πάρουμε μια μεζούρα και μετρήσουμε πόσο απέχουν κάποια ξενοδοχεία από την ακροθαλασσιά θα διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης βιασύνης, που άκουγε στο όνομα «τουριστική ανάπτυξη». Θηριώδη, τεράστια ξενοδοχεία κατέστρεψαν ακρογιαλιές και ιδιωτικοποίησαν με το «έτσι θέλω» δημόσιο πλούτο. Που πήγαν τα λεφτά, ποιοι τα ροκάνισαν; Είδε κανείς τα λεφτά; Πρέπει πάλι να κάνουμε τα ίδια λάθη αυτή τη φορά με την «πράσινη ανάπτυξη»;
Τη δεκαετία του ’80 το σύνθημα ήταν «αλλαγή» αλλά εννοούσαν υποταγή στους δανειστές. Ύστερα το σύνθημα έγινε «κάθαρση», αλλά ήταν συγκάλυψη. Αργότερα το σύνθημα έγραψε «εκσυγχρονισμός», αλλά ο Σημιτάκος κανόνιζε το μαγείρεμα με την Goldman Sachs. Το σύνθημα του Καραμανλή για «επανίδρυση του κράτους» επέφερε την πλήρη διάλυση. Απορώ, δεν έχουμε μπουχτίσει από συνθήματα που καταλήγουν στο ακριβώς αντίθετο; Είναι δυνατόν και πάλι να τους πιστέψουμε ότι στοχεύουν στην «πράσινη ανάπτυξη»; Βοά το θέμα της επένδυσης των αιολικών και για τις προθέσεις του επενδυτή και για τα οφέλη του νησιού. Αν ήθελαν να κλείσουν το εργοστάσιο αυτός θα ήταν ο σχεδιασμός; Αναλογιστείτε τα μεγάλα έργα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (κόστους πάνω από 50 δις) μέχρι τα υποβρύχια και τα οπλικά συστήματα (βλ. Άκης). Ο σχεδιασμός αποσκοπούσε στο κοινωνικό όφελος, είναι δυνατόν κάποιος να τα πιστεύει όλα αυτά; Ακόμη κι αν δεν είμαστε καχύποπτοι, ας γίνουμε επιτέλους, για να μην καταλήγουμε συνεχώς κορόιδα.
Τον ελάχιστο φυσικό πλούτο του νησιού πρέπει να τον ξοδεύουμε με σύνεση και φειδώ. Αφού έχουμε εξασφαλίσει πραγματικά οφέλη για τον πληθυσμό και τον ελάχιστο σεβασμό για το περιβάλλον. Δεν μπορούν οι αιρετοί να διαπραγματευτούν, για τους δικούς τους λόγους; Ας τους δείξουμε ότι αν μας αγνοήσουν οι ανεμογεννήτριες θα μπουν μόνο με τη συνοδεία των ΜΑΤ. Ίσως τότε ο επενδυτής μας εκτιμήσει και φέρει τους όρους εκείνους που σέβονται την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό, την πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Οι κομματάνθρωποι με τις συμφεροντολογικές μικροπολιτικές τους, φρόντισαν πριν από 90 χρόνια να ξεριζωθεί ο μικρασιατικός ελληνισμός. Από τον τρισχιλιετή ιωνικό πολιτισμό των μικρασιατικών παραλίων εμείς έχουμε απομείνει, οφείλουμε να έχουμε επίγνωση της ταυτότητας και του ρόλου μας ως ελάχιστο φόρο τιμής στις θυσίες των προγόνων μας. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το νησί από τα νύχια των κερδοσκόπων. Στις λεπτομέρειες της μελέτης κρύβεται η ουσία και είναι συντριπτικές. Ελάτε στην Ημερίδα της Τετάρτης, 9 Μαϊου και θα καταλάβετε γιατί είναι απλώς κερδοσκόποι και όχιεπενδυτές. Διαβάστε τη δήλωση του Αβδελιώδη, μέσα σε ελάχιστες λέξεις αποδίδει την κρυμμένη αλήθεια. Επιτέλους μίλησε άλλος ένας καλλιτέχνης πλην του Μακριδάκη. Γίνονται και θαύματα.
Β. Μεννής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.