Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13

Σκαλοπάτι καριέρας οι μικτές...



Αυτό είναι το πρότζεκτ της Εθνικής, στο οποίο αναφέρθηκε πολλές φορές τελευταία, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ.Σαρρής, το οποίο ουσιαστικά δίνει βήμα καριέρας στη μικρής ηλικίας ποδοσφαιριστές ( και του νησιού μας ).

Παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης Εθνικών Ομάδων στους εκπροσώπους του Τύπου από τον τεχνικό διευθυντή, Τάκη Φύσσα και τον συνεργάτη του Φερνάντο Σάντος, Λεωνίδα Βόκολο. Ως γνωστόν, ο Πορτογάλος τεχνικός είναι αυτός που έχει εκπονήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ και στόχος είναι η δημιουργία μίας ενιαίας ταυτότητας και φιλοσοφίας σε όλα τα κλιμάκια των Εθνικών Ομάδων. 

Στόχος είναι τα νέα ταλέντα να κάνουν τα απαραίτητα βήματα εκπαίδευσης μέσα από το καταρτισμένο πρόγραμμα των προπονήσεων, να συμμετάσχουν στις υποχρεώσεις των μικρών Εθνικών Ομάδων και μελλοντικά να διεκδικήσουν τις πιθανότητες να αγωνιστούν στην Εθνική Ανδρών. 

Το οργανόγραμμα του Στρατηγικού Πλάνου Ανάπτυξης Εθνικών Ομάδων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εδώ και καιρό δημιουργημένη Εθνική κάτω των 15 ετών (Κ-15). Η διαδικασία της στελέχωσης θα γίνεται μέσα από την επιλογή ταλέντων που θα αναδεικνύονται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων με ποδοσφαιριστές κάτω των 14 ετών. 

Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές θα επιλεγούν από ένα δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών που φτάνουν τους 120 (σ.σ. προπονητές των Ενώσεων, περιφερειακοί προπονητές και ομοσπονδιακοί τεχνικοί) και θα αποτελέσουν τη βάση του Στρατηγικού Πλάνου με σκοπό τη μελλοντική στελέχωση της Εθνικής Ανδρών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των παικτών παίζει το Τμήμα Ανάλυσης, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (Τ.Α.Π.Α.), την ευθύνη του οποίου έχουν ο Τάκης Φύσσας με τον Λεωνίδα Βόκολο. Ο ρόλος τους είναι να διαχειρίζονται μία βάση δεδομένων, που αφορά την πορεία των ποδοσφαιριστών που στελεχώνουν τις Εθνικές ομάδες. 

Στην παρουσίαση του σχεδίου ο Τάκης Φύσσας και ο Λεωνίδας Βόκολος τόνισαν ότι δεν έχει καμία σχέση η φιλοσοφία που ακολουθείτε με τα σχήματα και τα συστήματα. «Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μία ενιαία στρατηγική από τις μικρές Εθνικές μέχρι την Ανδρών. Να αντιλαμβάνονται οι νέοι παίκτες τη σημασία του να φοράς το εθνόσημο. Επίσης, η συμπεριφορά όλων των ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι υποδειγματική τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου», ανέφερε ο Φύσσας. 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Βόκολος στάθηκε στις επιτυχίες της Εθνικής στο Euro της Πορτογαλίας και στην πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μέχρι τα προημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ενώ εστίασε στη σημασία του transition και στις στημένες φάσεις. «Όραμα μας είναι να δούμε παίκτες και ομάδες να παίζουν καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι, διατηρώντας την εξαιρετική αμυντική λειτουργία που διαθέτουμε. Ανάλογα με τον αντίπαλο η Εθνική προσαρμόζει τα πλάνα της και αλλάζει το σύστημα της. Μπορεί να παίξει 4-3-3, 4-2-3-1 ή 4-4-2, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα». 

Η ανάλυση του εγχειρήματος ολοκληρώθηκε με την από κοινού σημείωση ότι η φιλοσοφία και η βάση θα παραμείνει η ίδια ακόμα και αν ο Φερνάντο Σάντος δεν συνεχίσει μετά το καλοκαίρι του 2014 στον πάγκο της Εθνικής. 




sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.