Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: προτάσεις σωτηρίας!


ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«ΜΟΥΓΚΑ» ΑΠΟ ΤΙΣ Ε. Π. Σ. ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πριν από λίγες ημέρες και μέσω της συντονιστικής επιτροπής της Δ Εθνικής, λάβαμε μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή πρόταση την οποία μελέτησαν επί μακρόν και κατέληξαν να δημοσιεύσουν μέσα από συζητήσεις και προτάσεις των σωματείων τους, οι τέσσερις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Κρήτης, έχοντας ως στόχο να συμβάλλουν στην διάσωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, με δεδομένο ότι τόσο η Πολιτεία, όσο και η ΕΠΟ αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία σ’ όλη την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι η εκλεγμένη από τα σωματεία της Δ Εθνικής κατηγορίας συντονιστική επιτροπή, αντιμετώπισε στην συνάντηση – ακρόαση κοροϊδία από το Δ. Σ. της ΕΠΟ, αν όχι τον χλευασμό την πλήρη αδιαφορία, ενώ ακόμη περιμένει να οριστεί συνάντηση τουλάχιστον με τον Γ. Γ. Α. κ. Μπιτσαξή, αναγκάζοντας την επιτροπή να απευθύνει το ερώτημα προς τα σωματεία για αποχή από το πρωτάθλημα το προσεχές διάστημα.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια πρωτοποριακή κίνηση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Με απαρχή την επανάσταση που κήρυξε ο Εθνικός Αγίας Τριάδας. Έτσι παρουσιάζουμε το χορηγικό πρόγραμμα, που θα καταθέσουν οι ΕΠΣ Κρήτης στον ΟΠΑΠ, τι θα ζητήσουν, ποια είναι τα συν και ποια τα πλην..., ποιες είναι οι αντιδράσεις…
Οι ΕΠΣ όλης της Κρήτης, μη μπορώντας να ζητιανεύουν γι' αυτά που δικαιούνται, αποφάσισαν να διαπραγματευτούν με τον ΟΠΑΠ το προϊόν που αντιπροσωπεύουν δίνοντάς του την ευκαιρία να το αγοράσει. Μαζί με αυτό θα προσφέρονται και δεκάδες χορηγίες που, εφόσον δεχτεί τη συμφωνία, τότε θα μπορεί τις χρησιμοποιήσει.
Την πρωτοποριακή αυτή κίνηση αναμένεται να την υιοθετήσουν όλες οι ΕΠΣ της Ελλάδος, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εάν αρνηθεί ο ΟΠΑΠ, τότε οι Ενώσεις θα στραφούν στις άλλες στοιχηματικές εταιρίες που ετοιμάζονται να μπουν στην ελληνική αγορά. Μέσα σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι η Ελλάδα αριθμεί 4.200 ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία. Τι σημαίνει αυτό; Όποια εταιρία αποφασίσει να γίνει ο επίσημος χορηγός, αυτομάτως θα αποκτήσει όλες τις ομάδες με το μέρος της.

Τα αρνητικά και τα θετικά
Η συγκεκριμένη πρόταση, εφόσον περάσει, μόνο θετικά οφέλη θα έχει για τα περισσότερα σωματεία, καθώς τα έσοδα εκτός του ότι θα αυξηθούν, θα δίνονται προγραμματισμένα στην ώρα τους, κάτι που σημαίνει πως η κάθε διοίκηση θα μπορεί να κάνει ανάλογες κινήσεις στην αρχή κάθε σεζόν. Συγχρόνως, το βάρος που κουβαλούν μέχρι τώρα οι παράγοντες όσον αφορά στην εύρεση χορηγών θα ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό αφού το μπάτζετ θα έχει βγει κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Υπάρχουν όμως και κάποια σωματεία, σαφέστατα πιο λίγα, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς δεν διατίθενται να χαραμίσουν χορηγίες που φέρνουν πενήντα και εξήντα χιλιάδες ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα, σε μια ομάδα Δ' Εθνικής, που η χορηγία στη φανέλα πωλείται οκτώ χιλιάδες ευρώ, θα μπορεί η στοιχηματική εταιρία που θα συμφωνήσει να χρηματοδοτεί, να αγοράσει την εν λόγω χορηγία εφόσον υπάρχει μέσα στο χορηγικό πακέτο των ΕΠΣ;

Το χορηγικό πρόγραμμα
Ουσιαστικά οι ΕΠΣ Κρήτης προτείνουν μια εμπορική συνεργασία ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και τις ομάδες που εκπροσωπούν τον ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νησιού και κατ' επέκταση της Κρήτης. Συγκεκριμένα, η επιδίωξη του προγράμματος είναι να πουλήσει το προϊόν στον οργανισμό που κρατάει μέχρι σήμερα τις τύχες των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα…
Άλλωστε στον πρόλογο της παρουσίασης υπάρχει η ξεκάθαρη άποψη που λέει: «Τα σωματεία δεν μπορούν να τελούν σε αναγκαστική ομηρία των φορέων, αλλά σε ορθολογικό προγραμματισμό, σε κανόνες του marketing, με κριτήρια, όραμα και συναίσθημα. Η συνεργασία μας είναι επιβεβλημένη».
Η τελευταία φράση δείχνει και τις προθέσεις των ενώσεων. Εάν ο ΟΠΑΠ αρνηθεί μια τέτοια συνεργασία, τότε οι πρόεδροι των ΕΠΣΗ θα στραφούν σε άλλες στοιχηματικές εταιρίες που πρόκειται να εγκατασταθούν οσονούπω στην Ελλάδα και ο στόχος του είναι να διαφημίσουν το προϊόν τους όσο γίνεται καλύτερα.

Οι παροχές του χορηγικού προγράμματος
1. Χρήση της φράσης «Χορηγός Πρωταθλήματος Περιφερειακού, Α' Τοπικού, Β' Τοπικού και Γ' Τοπικού» - Μετονομασία του πρωταθλήματος με το όνομα της στοιχηματικής εταιρίας (π.χ. Πρωτάθλημα Bwin ή Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ).
2. Χρήσης των εμβλημάτων των Ενώσεων.
3. Σηματοποίηση των γηπέδων με την ονομασία του Πρωταθλήματος.

Η στοιχηματική εταιρία για τις επικοινωνιακές της ανάγκες θα έχει το δικαίωμα:
1. Χρήσης της μετάφρασης «Μέγα Χορηγός» της ομάδας.
2. Χρήσης του εμβλήματος της ομάδας.
3. Χρήσης της ομαδικής φωτογραφίας.
4. Να χρησιμοποιεί το λογότυπο της εταιρίας στο μανίκι της φανέλας.
5. Θα χρησιμοποιεί το μπροστινό μέρος της φανέλας προκειμένου να διαφημίζει το προϊόν (π.χ. Πάμε στοίχημα, ΟΠΑΠ, William Hill).
6. Να χρησιμοποιεί το σορτς (στο πίσω μέρος) προκειμένου να εκθέτει το λογότυπο που επιθυμεί ο χορηγός.
7. Εξωτερική σηματοποίηση της κεντρικής θύρας εσόδου ή εσωτερικά της κερκίδας.
8. Μια σταθερή τηλεοπτική πινακίδα σέντρας, διαστάσεων 40m.x1m.
9. Backdrop συνεντεύξεων Τύπου των προπονητών.
10. Εσωτερικά και εξωτερικά των πάγκων των ομάδων.
11. Εσωτερικά και εξωτερικά της φυσούνας εισόδου των αθλητών.
12. Δεκαπέντε ηχητικά μηνύματα σε κάθε εντός έδρας αγώνα.

Επίσημη ιστοσελίδα
Όλες οι ομάδες σε συνεργασία με τις Ενώσεις θα αναγκαστούν βάσει του χορηγικού προγράμματος να δημιουργήσουν την επίσημη ιστοσελίδα του. Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη ενέργεια των Ενώσεων για τη στοιχηματική εταιρία θα είναι πολλαπλά, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν 4.200 ιστοσελίδες, όσα είναι και τα ερασιτεχνικά σωματεία στην Ελλάδα.

Οικονομικά - Συντελεστές
Ένα βασικό κομμάτι το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μοιράζονται τα χρήματα, που θα είναι συνάρτηση των παρακάτω πέντε συντελεστών:
α) Η κατηγορία στην οποία αγωνίζεται το σωματείο (Δ' Εθνική, Α' Τοπικό, Β' Τοπικό, Γ' Τοπικό).
β) Η συμπεριφορά των ομάδων - Fair Play. Όταν λέμε συμπεριφορά των ομάδων εννοούμε:
γ) Τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών εντός αγωνιστικού χώρου (πόσες κίτρινες και πόσες κόκκινες κάρτες δέχθηκε το σωματείο σε μια σεζόν).
δ) Ο αριθμός των αθλητών που αθλούνται στο σωματείο μαζί με τα τμήματα υποδομών.
ε) Η γεωγραφική τοποθεσία της ομάδας. Ανάλογα με το πού βρίσκεται η ομάδα, καθώς οι σύλλογοι των νήσων έχουν πολλά ακτοπλοϊκά έξοδα.
στ) Γηπεδικές εγκαταστάσεις. Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι ομάδες που έχουν δικές τους εγκαταστάσεις έχουν περισσότερα έξοδα συντήρησης.

Οι άδειες των πρακτορείων

Μέσα σε όλα τα παραπάνω υπάρχουν και τα οφέλη από τα πρακτορεία. Στη στοιχηματική εταιρία θα προταθεί να δώσει από μία άδεια πρακτορείου ανά 20 ομάδες, όπου τα έσοδα θα διαχειρίζονται από την Ένωση που θα ανήκουν.

Στάλθηκε η χορηγική πρόταση
Όπως είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Ρεθύμνου οι τέσσερις Ε.Π.Σ. Κρήτης επί ένα περίπου μήνα επεξεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν πρόταση προς τους κ.κ. Υπουργό υφυπουργό Αθλητισμού και κ. πρόεδρο του ΟΠΑΠ, η οποία είχε ζητηθεί όταν τον επισκέφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2010.
Η πρόταση είναι ήδη στα email, και των 53 Ε.Π.Σ. της χώρας όπου μέχρι 11-2-201 τους ζητήθηκαν τυχόν προτάσεις και αντιρρήσεις.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΠΣ Ρεθύμνου «Στην εμπεριστατωμένη πρόταση ΧΟΡΗΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ αναφέρεται το σκεπτικό του αιτήματος για χορηγία όπου θα σταματήσουν να τελούν υπό ομηρία και μην τους αποδίδουν οι αρμόδιοι φορείς έγκαιρα τα 6,57 ΕΥΡΩ ημερησίως που δικαιούνται (η Α΄ Ε.Π.Σ.), αλλά του marketing, με κριτήρια, κίνητρα, όραμα αλλά και συναίσθημα. Σκοπός του κοινού χορηγικού προγράμματος των Ε.Π.Σ. είναι να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αλλά και η δημιουργία πρότυπου ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Η αποτελεσματικότητα του χορηγικού προγράμματος είναι δεδομένη, γιατί θα προβληθεί μέσω 4.200 ερασιτεχνικών σωματείων τα οποία συγκροτούν οι ομάδες γυναικείου ποδοσφαίρου, Δ΄ Εθνικής, Α΄, Β΄ και Γ΄ Τοπικού.
Ήδη η πρόταση σε CD δόθηκε στον πρόεδρο της ΕΠΟ από τον πρόεδρο της Ε.Π.Σ. Ρεθύμνου Γεώργιο Σταράκη, ενώ θα αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία και την ΟΠΑΠ Α.Ε. μετά την 14η Φεβρουαρίου, ενώ είναι πιθανόν να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου των εμπνευστών στην Αθήνα. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικές»

Πηγή:greveniotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.