Παρασκευή, Ιουλίου 22

Ο «τι μαλάκα είναι» που έγινε «μάγος»



Τριάντα εφτά καλοκαίρια πριν, στο μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας, η μεγάλη Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ επικρατούσε χωρίς καμία δυσκολία της εθνικής Ουρουγουάης με 2-0 στον πρώτο αγώνα του ομίλου. Παρακολουθώντας την ήττα αυτή απ’ το Μοντεβιδέο ένας γενικός διευθυντής γνωστής εταιρείας καυσίμων της χώρας συνειδητοποίησε ότι αυτό για το οποίο ήρθε στην ζωή δεν ήταν τελικά το να ασχολείται με εταιρείες και θέσεις γραφείου. Έτσι, εν μια νυκτί, αποφάσισε να παρατήσει όλες τις πολυτέλειες που είχε αποκτήσει από εκείνη την επαγγελματική του καριέρα και να γίνει προπονητής με απώτερο όνειρο να βοηθήσει την Ουρουγουάη να επιστρέψει στην κορυφή.
Στην αρχή χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια αποτυχημένης προσπάθειας που συνοψίζονται στην προσωπική του εξομολόγηση «αποκόπηκα από τους περισσότερους φίλους και συνεργάτες μου και έχασα κάθε ‘δύναμη’ που είχα. Αναγκάστηκα να πουλήσω την Μερσεντές μου και να κυκλοφορώ με το λεωφορείο» αλλά η συνέχεια όπως αποδείχτηκε ήταν πολύ καλύτερη, φτάνοντας στο να κερδίσει από τα ΜΜΕ και τον κόσμο το προσωνύμιο «el mago (ο μάγος)».
Ο Σέρχιο Μαρκαριάν, ο προπονητής που έμαθε γρηγορότερα Ελληνικά από οποιονδήποτε άλλο έχει πατήσει το πόδι του στην χώρα – σοκάροντας τους δημοσιογράφους σε μια καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Ιωνικού το 1998 όταν έχοντας μόλις λίγους μήνες στην Ελλάδα μίλησε στην γλώσσα μας καλύτερα από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που συμπλήρωνε ήδη μισή ζωή εδώ – και ο οποίος συνδέθηκε με την θρυλική φράση «τι μαλάκα είναι» μετέτρεψε το αποτυχημένο Περού των τελευταίων χρόνων σε μια αξιόμαχη ομάδα που προχθές πέτυχε την είσοδο της στους ημιτελικούς του Κόπα Αμέρικα, για πρώτη φορά από το 1983.
Ο Tim Vickery του αφιέρωσε εχθές ένα ολόκληρο κομμάτι στην σελίδα του BBCεκθειάζοντας τις ικανότητες του, υπενθυμίζοντας κάποια πολύ αξιοσημείωτα κατορθώματα της καριέρας του (όπως το ότι οδήγησε την Σπόρτινγκ Κρίστλα στον τελικό του Λιμπερταδόρες το 1997, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη ομάδα από το Περού έκτοτε) και επισημαίνοντας την κλασσική ειρωνεία της Ζωής που φέρνει στον ημιτελικό απέναντι στον Σέρχιο την εθνική Ουρουγουάης, αυτήν για την οποία ξεκίνησαν όλα…



el sombrero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Συντακτική Ομάδα δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται. Ρατσιστικά σχόλια θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.